Miljö

Avfall är inte alltid sopor, utan en resurs som bör tas tillvara. Föreningen har gemensam kompost resp. brännhög.

Det som kan återvinnas lämnas av var och en på återvinningsstationer. Återvinningscentraler finns i Umeå, Gimonäs

Till återvinning ska

  1.  Allt som drivs med el

  2.  Allt som kan vara farligt eller skadligt

  3.  All färg och lösningsmedel

  4.  Metaller

  5.  Glas

  6.  Keramik

  7.  Papper/Grovpapper/Kartong

  8.  Frigolit, t.ex. elektronik emballage

  9.  Impregnerat trä

  10.  Gummi

  11.  Rep

  12.  Betong

  13.  o.s.v.

VIKTIG OCH KLARGÖRANDE INFORMATION!
Varje medlem eller medkolonist ska delta vid alla tre städ/arbetstillfällena under säsongen. Om du uppfyller detta krav behöver du inte betala in en ny deposition följande år. Kom därför ihåg att pricka av dig vid varje städtillfälle så att inte feldebitering uppstår. Avprickning av deltagande ansvarar varje lottägare för enligt uppsatt lista på föreningsstugans anslagstavla. Om du är förhindrad och vet om det i förväg kan du ringa i god tid för att komma överens med städansvarig om särskild arbetsuppgift vid annat tillfälle.

Eldning
Föreningen brukar anordna en gemensam eldning på särskilt anvisad plats, 1-2 ggr/år, då vi passar på att elda upp allt brännbart material från koloniområdet.

Kompost
Enda undantaget är taggiga buskar som tex. hallon. De kan läggas på eldningshögen. Kom ihåg att skaka bort all jord. Läs vidare under sidan Kompost.

Avfall/skräp
Varje kolonist ansvarar för sitt eget skräp. Det som ej går att bränna (t ex plast och metall) måste tas med hem.

GÖDNING OCH JORDFÖRBÄTTRING
Täckodling och gröngödsling är ett mycket miljövänligt alternativ som bör uppmuntras. Stallgödsel bör i görligaste mån spridas på våren och myllas ned. Höstgödsling medför alltid risk för urlakning och därmed näringsförlust. På lerjord kan väl brunnen stallgödsel grävas ner på hösten. Kemisk handelsgödsel (t ex Blåkorn) rekommenderas ej inom koloniverksamheten, då vi strävar efter kretsloppstänkande. I stället rekommenderas organisk gödsel (exempelvis Binadan Blå) och andra miljövänliga gödselmedel.

TRÄDGÅRDEN
Kemiska bekämpningsmedel mot ogräs och insekter är hälsofarliga och måste hanteras med största varsamhet, om man alls skall använda dem. Överväg om du inte kan sköta trädgården utan kemikalier. Det finns bra trädgårdshandböcker som beskriver hur man odlar ekologiskt. Biologisk och miljöanpassad bekämpning rekommenderas, dock med förbehållet att utvecklingen inom detta område beaktas. Maskrosjärn, skyffeljärn och andra handredskap är effektiva hjälpmedel.

ELDNING AV TRÄDGÅRDSAVFALL, GRILLNING
Eldning av trädgårdsavfall som går att kompostera är onödigt. Ett miljövänligare alternativ är att flisa avfallet. Vanlig tändvätska ger utsläpp av aromater och andra kolväten som är skadliga för hälsa och miljö. Ersätt den vanliga tändvätskan med lågaromatisk, rapsolje- eller paraffinoljebaserad tändvätska. Tändpapper, tändblock, tändklossar och elektriska grilltändare är också bra. Visa hänsyn gentemot din omgivning, tänk på att lukt och rök från eld och grillning drabbar dina medmänniskor. För eldning av brännhögen står Utegruppen.

BYGGMATERIAL OCH FÄRG
Trä och andra naturmaterial är återvinningsbart och miljövänligt och skall därför användas vid all restaurering och nybyggnation. Impregnerat virke är behandlat med träskyddsmedel som skall skydda virket mot röta och insektsangrepp. Det innehåller giftiga ämnen som arsenik, krom och koppar. Därför ska impregnerat virke bara användas då det verkligen behövs, det vill säga på ställen där virket utsätts för fukt eller riskerar att angripas av insekter. Inga syllar, träreglar eller dylikt impregnerade med kreosot, arsenik eller krom får användas. Gamla telefonstolpar och järnvägsslipers är impregnerade med miljöfarligt kreosot och skall därför inte återanvändas. Gamla beprövade färger som till exempel linoljebaserade färger och slamfärger (t ex Falu rödfärg) rekommenderas då dessa färger har fördelen att de skyddar och bevarar träet på ett bättre sätt än plastbaserade färger. Falu rödfärg är också ett hälso- och miljöanpassat färgval då den innehåller vatten som lösningsmedel. Pigmentet som kommer från kopparhaltig malm innehåller låga halter av olika föroreningar, bland annat koppar och bly.

MASKINER
Föreningen bör använda miljögodkända el- eller handdrivna trädgårdsmaskiner. Har någon av våra maskiner gått söder meddela detta till vaktmästarna.

Rågångarna
Rågångar är de gångar som skiljer lotterna åt. Grannar ska gemensamt hålla rågångarna fria från ogräs. Buskar och träd får inte växa så att de hindrar framkomst i gångarna. Grus som läggs i gångarna bekostas av respektive medlemmar, inte av föreningen.

Till sist
Vi vill påminna om att detta är en ideell förening. Hela idén bygger på att vi hjälps åt.Styrelsen, som också arbetar ideellt, varken hinner eller kan laga allt som går sönder i samma stund som det sker, handla saker omgående osv. Om vi alla kommer ihåg det och hjälps åt, bidrar med det vi är bra på och försöker lära oss det vi inte är bra på (t ex att laga vattenslangar), så kan vi fortsätta att vara den fantastiskt trevliga förening som vi är tillsammans.